Når man taler om mad til spædbørn og småbørn, inddeler man ofte barnets første leveår i tre perioder. Man taler om mælkeperioden, om overgangsperioden og om familiens mad.
Mælkeperioden
Mælkeperioden kaldes den første periode, hvor barnet udelukkende får modermælk eller modermælkserstatning. Mælkeperioden slutter, når barnet er mellem 4-6 måneder gammel og begnder at få anden mad ved siden af bryst eller flaske.
Et barn på 5 måneder vil ofte være i stand til at tage maden af skeen med overlæben og føre maden bagud til synkning. Barnet kan endnu ikke bevæge tungen fra side til side og kan ikke tygge maden, så derfor skal den første skemad være moset, cremet og blød. Barnet kan sidde på skødet af en voksen, når det får mad. Barnet giver udtryk for, at det gerne vil have mad ved at læne sig frem og åbne munden, når skeen komme, og det viser mæthed eller manglende interesse ved at dreje hovedet væk eller lukke munden. Et barn, der begynder på skemad i 4-5 måneders alderen, vil have en længere overgangsperiode end børn, der begynder med skemad omkring 6 månedersalderen.
Overgangsperioden
Overgangsperioden er den periode, der afløser mælkeperioden og fortsætter frem til ca. 9 måneders alderen. I denne periode lærer barnet at få mad på en ske og at kunne drikke af en kop. En del af mælken erstattes gradvist af skemad og vand af kop, og maden bliver i løbet af perioden mere og mere varieret.
Et barn på 6 måneder begynder at træne tyggefunktionen. Barnet skal stadig mades og har også brug for hjælp til at holde koppen, når det drikker. De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at kunne sidde i en høj stol, når de tilbydes mad, og de kan derfor sidde med ved bordet, så det at spise bliver noget, du og dit barn eller jeres familie gør sammen. Gradvist gøres grød og mos grovere i konsistensen, barnet får flere og flere forskellige fødevarer, der begyndes i 6 måneders alderen også med kød og fisk, ligesom barnet også tilbydes mad i hånden.
Et barn på 8 måneder kan ofte styre bevægelse af kæber, læber og tunge, og det begynder at kunne tygge maden bedre. Dog bør maden stadig være blød, f.eks. bløde rugbrødshapser, bløde bidder af kogte grøntsager og stykker af blød frugt f.eks. banan. De fleste børn vil omkring 8 måneders alderen gerne styre måltiderne mere og mere selv, de kan spise med fingrene og bruger i begyndelsen ofte hele hånden, derefter begynder de at kunne tage maden op med tre fingre, og gradvist udvikler de pincetgreb, hvor de bruger tommel- og pegefinger til at tage f.eks. brødhapsere med. De har i denne alder ofte stadig behov for at få moset mad, men maden kan moses med en gaffel, og behøver ikke længere blive blendet. Og den mosede mad gives sammen med mad i stykker og mad med mere og ...