Igang med skemaden
Uanset om dit barn er begyndt med skemad i 4, 5 eller 6 måneders alderen, så tager mad-eventyret fart nu, hvor dit barn bliver 6-9 måneder gammel. I denne alder sker en kæmpe udvikling, og dit barn vil gradvist begynde at spise samme mad, som den øvrige familie får.
Maden skal fortsat koges eller tilberedes i ovn, og så længe dit barn er under 12 måneder, så bør du ikke bruge salt i maden, og du bør også undgå stærke krydderier. Dit barn vil dog gerne have mad, som smager af noget, og det er derfor rigtig godt, hvis du kan variere dit barns indtag af forskellige fødevarer og dermed forskellige smage, ligesom du også gerne må bruge f.eks. lidt løg, hvidløg, soltørrede tomater eller lignende i maden, som kan give smag. Tørrede krydderier som mild karry, oregano, timian og lignende kan også fint bruges i madlavningen.
Efterhånden som barnet bliver bedre til at tygge, gøres maden gradvist grovere. Det vil f.eks. være en god idé at give dit barn havregrød eller flerkornsgrød. Øllebrød er også en god ret at give dit barn, fordi det kan vænne barnet til rugbrødssmagen, så barnet kender denne smag, når I begynder med rugbrødshapsere. I alderen 6-9 måneder, må du også meget gerne gradvist begynde at mose grøntsager med en gaffel og ikke længere blende det, så barnet på denne måde vænnes til at spise mad, som giver lidt mere bid og tyggemodstand.
Frugt og bær
Barnet kan fra 6 måneders alderen spise al slags frugt, frisk eller kogt. Frugtmos er stadig rigtig godt at give. Det er med til at holde maven igang naturligt, det sikrer dit barn forskellige vitaminer, og så kan det øge optagelsen af jern fra en grød, når det bruges som topping på grøden. Dit barn vil også nyde at spise mere og mere selv, og bær og bløde frugtbåde kan gives i hånden, når du fornemmer, at dit barn virker klar til at kunne tygge dette. Giv aldrig hårde æblebåde elller lignende, som knækker let, og som øger risikoen for, at dit barn får noget galt i halsen, og hav altid dit barn under opsyn, når det sidder og spiser.
Grøntsager, bælgfrugter og linser
I 6-9 måneders alderen må dit barn få alle slags grøntsager: Kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerødder, spidskål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado.. Også bælgfrugter (brune og hvide bønner) og linser er fint at give barnet, som en del af en varieret kost. Barnet må også gerne få rodfrugter, som f.eks. selleri, spinat og rødbede - men de indeholder større mængder nitrat. De må derfor kun gives i små mængder og bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen, ellers skal de gives med 14 dages mellemrum.
Kød og fisk
Fra 6 måneders alderen gives også kød og fisk. I begyndelsen kan du tilsætte en lille skefuld kød eller fisk i grøntsagsmosen. Det kan være med til at give mosen lidt struktur, og gradvist kan du så tilsætte mere, så mosen får mere og mere bid. I starten vil det være rigtig godt, at du koger eller tilbereder kød eller fisk i ovnen, fremfor at stege det på en pande. I takt med at dit barn bliver ældre og bedre til at tygge og bearbejde føden, så vil det dog fint kunne spise f.eks. frikadeller eller fiskefilet, selvom det er stegt på panden. Sørg altid for at kød og fisk er varmet godt igennem.
Vær opmærksom på at færdiglavet fars, som du f.eks. køber hos fiskehandleren, kan have et ret højt indhold af salt. Det kan derfor være en god idé at bede fiskehandleren om at lave en fiskefars til dig uden salt, eller du kan vælge at lave fiskefarsen selv.
Hvilken type kød
Det er ofte en fordel at starte med hakket kød. Her er udbuddet stort, det er let for dig at tilberede, og det er let at spise for et lille barn. Det er en god idé at begynde med de lyse kødtyper, som f.eks. kylling og kalkun - og stille og roligt kan du så udvide med gris, kalv, okse, lam, and... Skal I have et helt stykke kød en aften f.eks. kyllingebryst, så kan du sagtens koge lidt af dette og derefter hakke det fint, før du kommer det i grøntsagsmosen.
Du kan også med fordel lave små kødboller af hakket kød, som du kan have liggende klar i fryseren og bruge, hvis I en dag f.eks. skal have engelsk bøf eller lignende, som jeres barn ikke kan spise, Kødboller kan du lave på følgende måde:
1. Lav en fars ved at blande hakket kød, løg, mel og æg.
2. Form farsen til boller med en lille ske og kom dem i en gryde med kogende vand.
3. Lad kødbollerne koge godt, ofte i 5-10 minutter afhængig af størrelse. Når kødbollerne er færdige, flyder de op til overfladen.
4. Hvis du koger grøntsager, kan du med fordel lade kødbollerne koge med. De kogte kødboller kan enten serveres ved siden af eller blandet i grøntsagsmosen. Husk også altid fedtstof og modermælkserstatning i mosen, før du serverer.
Hvilken type fisk
Det er ofte en god idé at starte med de lysere fisketyper, som f.eks. torsk, rødspætte eller laks. Disse fisketyper er milde i smagen, og det kan mange børn godt lide. Også fed fisk er godt, fordi det giver dit barn et naturligt tilskud af de essentielle omega-3 fedtsyrer, som børn skal have. De fede fisketyper er f.eks. laks, makrel, sild - dit barn må dog få rigtig mange slags fisk - og du kan bruge både frisk fisk og fisk fra dåse. Ud over de allerede nævnte fisketyper, kan du også give dit barn f.eks. torskerogn, fiskerogn, rødtunge, skrubbe, kuller, kulmule, sej...
Dit barn må ikke få tun, heller ikke tun fra dåse. Dit barn må heller ikke få helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, og rokke - som alt sammen hører til det, man kalder de store rovfisk. Heldigvis er det ikke de fisketyper, som vi normalt spiser mest af i ...