Juletid er til overflod madtid. Vi går rigtig meget op i at servere den rigtige julemad, og vi nyder, at familien samles, og vi spiser sammen. Men hvad så, hvordan er det nu med julemad? Flere familier har spurgt mig om julemad og børn. Må børnene bare spise løs af det hele, eller hvordan er det lige med ris a la mande, kanel og rødkål?
Jeg har her samlet en liste over de mest spiste ting i julen og fortæller dig, om det er go eller no-go for dit barn.
Andesteg, kalkun eller skal der gås på bordet?
Børn må gerne spise alle former for fjerkræ. Fjerkræ fordøjes forholdsvis let af barnets mave og tarm, og det har ofte en mild smag, som de fleste børn godt kan lide. Ofte laves andestegen, eller hvad I nu skal have, i ovnen, og det betyder, at selv de mindste børn fra 6 måneders alderen, kan begynde at få f.eks. lidt hakket andekød i grøntsagsmosen. Tag lidt af det lyseste kød fra, hak det fint og kom et par små skefulde i barnets mos.
Flæskesteg, flæskesvær, medisterpølse - og brun sovs
Børn må gerne spise både flæskesteg og medisterpølse, og netop flæskesteg, der laves i ovnen, er let at skære ud og findele efter barnets alder.
Den brune sovs er dog no-go, så længe dit barn er under 9 måneder, men i 9-12 måneders alderen må dit barn gerne begynde at få lidt komælk. Start med 50 ml og øg gradvist til 100 ml ved 1 års alderen. Brug f.eks. lidt brun sovs sammen med de mosede kartofler. Alternativet til den brune sovs kan dog være lidt af det stegefedt/stegevand, som flæskestegen afgiver. Hæld det over kartoflerne og mos med det, det giver også smag af jul.
Medisterpølse kan børn også få, men steg den ikke så den bliver for sort. Det kan være en god idé at koge den først, og derefter stege den gylden på panden. Medisterpølse kan gives fra 6 måneders alderen hakket og kommet i en grøntsagsmos.
Og så er der jo flæskesværene – og ja, det er rigtig lækkert at sidde med et stykke sprødt svær i hånden og gumle løs, det elsker både børn og voksne. Og børn må godt. Men, du skal være opmærksom på, at der ofte er en del salt på flæskesvær, og saltmængden til børn skal jo som udgangspunkt begrænses, - og så er det naturligvis vigtigt, at de mindste børn (fra 6 måneder) er under opsyn, når de tilbydes mad i hænderne. For der kan let knække et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen, og det kan være farligt.
Rødkål, brunede kartofler og tyttebærgele
Ja, børn må fra 6 måneders alderen få det hele. Rødkål er en rigtig god kilde til blandt andet C-vitamin, som er vigtigt for os her i vintermåneden, som jo er forkølelsessæson. Den kogte rødkål skal hakkes eller skæres så småt, at barnet kan kapere det i munden og synke det uden problemer. Giv ikke rå rådkål eller lignende form for råkost til børn under 12-18 måneder.
Brunede kartofler laves normalt med sukker og smør, og børn kan normalt godt lide det søde – og juleaften hører det sig næsten til. Og så er der tyttebær geléen, de bagte æbler, og hvad dertil hører. Og ja, det er også helt okay - også til børn fra 6 måneders alderen. Den røde farve tiltaler ofte børn, og den lidt syrlige smag vil for mange børn også være en ny og spændende smag at møde. Tyttebær er især rige på C, A og B-vitaminer.
Risengrød, Ris a la mande og kirsebærsovs
Risengrød laves med grødris og mælk, masser af mælk. Det betyder, at børn under 9 måneder ikke må få risengrød. Til gengæld kan dit barn i 9-12 måneders alderen godt få lidt sødmælk og dermed en lille smul ...