Fisk er en vigtig kilde til sunde fedtsyrer og D-vitamin for dit barn og heldigvis er vi blevet bedre til at spise fisk. Ifølge en undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov for Fiskebranchen er det dog fortsat kun 16% af de danske familier, som spiser fisk to gange om ugen til aftensmad.
Børn må gerne spise meget fisk og helst så mange forskellige salgs som muligt. Hvis du har vanskeligt ved at få nok fisk på menuen til aftenmaden, kan du finde inspiration her til at servere fisk på en let måde til til frokost.
Omega-3 styrker dit barns hjerne og udvikling
De sunde fedtstyrer, som vi får fra især de fede fisk, kalder vi i daglig tale for Omega-3. De er livsnødvendige for os mennesker. De har stor betydning for vores vækst, udvikling, cellefornyelse og vedligeholdelse af kroppen generelt. Omega-3 spiller også en vigtig rolle for beskyttelse mod en række sygdomme.
Allerede når barnet ligger inde i livmoderen har det brug for de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som det får via moderkagen og den mad moderen indtager. Mangel på Omega-3-fedtsyrer sættes i forbindelse med fortidlig fødsel og lav fødselsvægt. Derudover har det betydning for barnets udvikling af nervesystem og hjerne, barnets synssans og barnets indlæring og hukommelse. Hvis barnet bliver ammet, overføres omega-3-fedtstyrerne også via modermælken.
Især i alderen 0-2 år har det stor betydning at barnet får fisk og dermed Omega-3-fedtsyrer. Studier har vist at et højt indtag af det sunde fedt formentlig kan forebygge visse psykiske lidelser senere hen i livet. Omega-3-fedtsyrer har indflydelse på den neurologiske og dermed også den finmotoriske udvikling hos barnet og endelig medvirker Omega-3-fedtsyrerne til at vi bedre kan koncenterer os og skærper på den måde indlæringsevnen.
D-vitamin for knogler og vækst
Fisk er en rigtig god kilde til D-vitamin og især de fede fisk som markel, torskerogn, sild og laks sørger for at vi får tilført D-vitamin i den daglige kost. D-vitamin er en forudsætning for at kroppen kan optage den kalk, som barnet f.eks. får gennem mælk. D-vitamin får vi via sollys, men da det er begrænset hvor meget solen skinner i Danmark anbefales at alle børn i alderen 0-2 år tilbydes dagligt tilskud af D-vitamin - og derudover får D-vitamin naturligt via deres indtag af f.eks. fisk.
Jod
Fisk er en god kilde til jod. Jod findes især i fisk og skaldyr. Vi får også jod, når vi drikker vand og mælk. Jod medvirker i opbyggelsen og vedligeholdelsen af vores celler og væv.
Selen
Fisk er en god kilde til Selen, der fungerer som antioxidant sammen med blandt andet E-vitamin og det styrker derfor vores immunforsvar. Også kød, æg, lever og mælkeprodukter ...