Nogle børn spiser efter farver. De føler tryghed ved en særlig farve og spiser så ”kun” mad i denne farve. Det er værd at være opmærksom på, for det kan man udnytte til noget positivt. Det handler denne artikel om.
Farver og servering
Når vi serverer mad, så har farverne stor betydning. Der er stor forskel på at få serveret en havregrød, som den er eller en havregrød med lidt frugtmos som topping. Det giver også forskel om den frugtmos de er på toppen af grøden er sveskemos, jordbærmos eller abrikosmos.
Det samme gælder, når vi serverer rugbrød med leverpostej til frokost – det virker pludselig lidt mere indbydende, hvis der ved siden af den grå leverpostej ligger lidt tomat, ærter og majs. Farverne gør maden interessant og vi får mere lyst til at spise den – som regel. For nogle børn spiser efter farver.
Hvid mad og brun mad
Det er ofte den hvide/lyse mad eller den brune/grå mad, som børn vælger at spise, hvor de mere farverige frugter og grøntsager vælges fra. Mange børn føler tryghed ved farverne og når de foretrækker mad i samme farve, så er det fordi det er genkendeligt og dermed trygt.
Det betyder at det barn der spiser pasta, ofte også spiser ris, lyst brød, havregrød eller kartofler og det barn der spiser leverpostej, vil ofte også gerne spise øllebrød, rugbrød og frikadeller. Simpelthen fordi barnet har nogle præferencer i forhold til om maden er lys eller brun.
Introducer nye fødevarer i samme farve
Når barnet er mest tryg ved en bestemt farve fødevarer, så kan det være en god idé at introducere nye fødevarer, der har samme farve, for at få barnet til at spise mere varieret. Et barn der f.eks. spiser meget lys mad kan derfor ofte også lære at spise lyst kød eller lys fisk.
Forslag til hvide / lyse fødevarer:
- Ris, pasta, lyst brød og lyse boller.
- Havregryn, havregrød, quinoagrød, boghvedegrød.
- Kylling og kalkun
- Torsk, kuller, hellefisk, rødspættefilet, torskerogn.
- Yoghurt, A38 og andre neutrale surmælksprodukter.
- Sovs – smørsovs, hollandaise, bearnaise, opbagt hvid sovs, ostesovs.
- Hvide asparges, blomkål, persillerod, pastinak, bønnespirer, lucernespirer, bambusskud
- Bananer, honningmelon, en pære uden skræl, et æble uden skræl.
- Ost – det kan være ost i stænger, skæreost eller smøreost.
- Hviden fra et hårdkogt æg.
Forslag til brune/grå fødevarer:
- Øllebrød, rugbrød, boller bag med mørk mel som rugmel og lignende.
- Hakket kød formet og ...