Annonce

Annonce

Gravide og ammende skal stadig spise fisk


10. november 2014


Mandag den 3. november 2014 viste DR programmet "De U​fødte Børn", hvor gravide blev advaret mod at spise fisk med højt indhold af kviksølv. Fødevarestyrelsen har på den baggrund udsendt en meddelelse om, at anbefalingen om at gravide og ammende bør spise fisk, stadig gælder.



Hvorfor spise fisk?



Fisk er rige på D-vitamin, Jod og Selen. Derudover indeholder fisk de sunde Omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssans, indlæringsevn og hukommelse. Derudover har indtaget af Omega-3 betydning for, om graviditen opnår normal længde, og om barne har en normal fødselsvægt.



Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, og vi skal have dem via kosten. 



Hvor meget fisk skal jeg spise, når jeg er gravid eller ammer?



Du bør som gravid og ammende spise ca. 350 gram fisk om ugen - heraf ca. 200 gram fed fisk.



Det betyder at du meget gerne må spise fisk til aften to gange om ugen og meget gerne må spise fisk til frokost flere gange om ugen. 



Hvilken type fisk bør jeg spise?



Du bør spise så mange forskellige slags fisk som muligt og skaldyr tæller også med. Du kan f.eks. spise torsk, rødspætte, laks, sild, ørred, makrel, ...


Annonce

... kulmule, skrubbe, ising, kuller, hornfisk, rejer, muslinger, jomfruhummer, krabbe...



Hvilken type fisk bør jeg ikke spise?



Du bør ikke spise mere end max. 100 gram om ugen af de store rovfisk, fordi de har et højt indhold af kviksølv. De store rovfisk spiser andre fisk og derved ophobes tungmetaller gennem fødekæden.



Rovfisk er f.eks. rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (bøf).



Der er normalt ikke problemer med at spise tun fra dåse. Den tun, der normalt bruges til dåsetun har et meget lavt indhold af kviksølv. Der findes dog mere eksklusive produkter af dåsetun, hvor kødet kommer fra store tunfisk eller fra den hvide tunfisk. Disse produkter kan have et højere indhold af kviksølv.



Tunbøffer er ofte udskæringer fra større tunfisk, hvorfor indholdet af kviksølv er højere. Tun anvendes også ofte i sushi.



Fordele overskygger ulemper



Fødevarestyrelsen skriver: "Fordelene ved at spise fisk - også for gravide og ammende - overskygger ulemperne. Det er derfor vigtigt, at gravide og ammende ikke lader sig skræmme og stadig spiser fisk, men naturligvis husker på at begrænse indtaget af store rovfisk".



 



Rigtig god appetit!



Kærlig hilsen Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce