Mandag den 3. november 2014 viste DR programmet "De Ufødte Børn", hvor gravide blev advaret mod at spise fisk med højt indhold af kviksølv. Fødevarestyrelsen har på den baggrund udsendt en meddelelse om, at anbefalingen om at gravide og ammende bør spise fisk, stadig gælder.
Hvorfor spise fisk?
Fisk er rige på D-vitamin, Jod og Selen. Derudover indeholder fisk de sunde Omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssans, indlæringsevn og hukommelse. Derudover har indtaget af Omega-3 betydning for, om graviditen opnår normal længde, og om barne har en normal fødselsvægt.
Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, og vi skal have dem via kosten.
Hvor meget fisk skal jeg spise, når jeg er gravid eller ammer?
Du bør som gravid og ammende spise ca. 350 gram fisk om ugen - heraf ca. 200 gram fed fisk.
Det betyder at du meget gerne må spise fisk til aften to gange om ugen og meget gerne må spise fisk til frokost flere gange om ugen.
Hvilken type fisk bør jeg spise?
Du bør spise så mange forskellige slags fisk som muligt og skaldyr tæller også med. Du kan f.eks. spise torsk, rødspætte, laks, sild, ørred, makrel, ...