Fødevarestyrelsen har fra i dag og de næste to uger frem særlig opmærksomhed på gravide.
Gravide og kvinder, der ønsker at blive gravide, skal være særligt opmærksomme på en række råd om, hvordan de undgår ønsket kemi i maden.
1) Børn og gravide bør ikke spise frisk tun. Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide, ammende kvinder, kvinder, der forsøgere at blilve gravide og børn i alderen 3-14 år:
- Spiser forskellige fisk f.eks. rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskrogn,sild, makrel og opdrættet laks.
- Ikke spiser udskæringer af de store fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
- Højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen.
- Ikke spiser dåser med hvid eller albacore tun.
2) Spis max 125 gram fede fisk fra Østersøen om måneden. I Østersøen er indholdet af miljøforureningen dioxin høj. Laks er f.eks. en fed fisk fra Østersøen, der kan have et højt indhold af dioxin og skal derfor intages i begrænsede mængder.
Gravide bør stadig spise fisk. Fordelene ved at spise fisk er langt større end ulemperne, men spis forskellige slags fisk. Derved mindskes risikoen for at få for mange af de miljøforureningere, der findes i visse fiskearter.
3) Spis masser af frugt og grønt - men skyl det først, så indhold af bly og evt. pesticidrester mindskes.
Varier dit indtag af frugt og grønt så meget som muligt. Spiser du ekstremt meget af samme slags frugt og grønt hver dag, kan du få for meget af et sprøjtemiddel.
Køb også fødevarer, der dyrkes med så få sprøjtemidler osm muligt. Derved er du med til at fremme en mere miljørigtig produktion og reducerer samtidig dit indtag af pesticidrester gennem kosten.
4) Vælg indpakning der ikke indeholder bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. Derfor bør særligt gravide og børn vælge indpakning, der ikke indeholder bisphenol A.
Bisphenol A fides meget i dåsemad og ...