Vi ved det godt - at vi skal huske at spise "6 om dagen". Det betyder masser af frugt og grønt. Vi skal spise det selv, og vi skal huske at give det til vores børn. Undersøgelser viser dog, at vi glemmer det.
En undersøgelse lavet af GfK for Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU) viser at set over en hel dag, så får 84,8 procent af de danske børnefamiiler under halvdelen af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Vi spiser faktisk kun frugt og grønt om aftenen, men glemmer at spise det til alle dagens øvrige måltider. Det er problematisk, for hvis du kun spiser frugt og grønt om aftenen, så bliver det svært for dig, at få frugt og grøntsager nok.
I følge undersøgelsen, så fortæller 33 procent af børnefamilierne, at de mangler ideer til at variere de grøntsager, som de normalt spiser. Derfor vil jeg i dag give lidt forslag til, hvordan I kan få mere frugt og grønt på bordet derhjemme.
Grøntsager til de mindste børn
Så længe dit barn spiser skemad, så er det forholdsvist let at lave en grøntsagsmos. Her kan du variere mellem alle typer af grøntsager og på den måde få sikret dit barn en god variation.
Varier mellem f.eks. mos af kartofler, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, jordskokker, løg, hvidkål, rødkål, spidskål, savoykål, rosenkål, grønkål, skorzonerødder, ærter, majs, grønne bønner, porrer, tomater, agurk, avokado.
Er dit barn mellem 6-12 måneder, vil det være rigtig godt, også at give rodfrugter, som selleri, rødbede, spinat, fennikel. De har en naturlig sødme og mange børn kan rigtig godt lide rodfrugtsmos. Bag rodfrugterne i ovnen, det bringer sødmen frem og mos dem herefter, eller server dem i mundrette stykker, som dit barn selv kan holde i hånden.
Rodfrugter kan indeholde nitrat, derfor skal de ikke gives i større mængder, men lidt en gang imellem vil være rigtig godt. Vælger du en dag at lave en ren rodfrugtsmos med f.eks. masser af selleri, så vil det være en god idé, at du lader 14 dage gå, før du serverer rodfrugter igen.
Kogte grøntsager i stykker eller f.eks. ærter og majs er rigtig gode til børn i 9-12 måneders alderen, som gerne vil spise selv, og som skal øve at spise med fingrene - øve pincetgreb. Det at finde ud af at gribe med tommel- og pegefinger er noget af en bedrift og de fleste børn er synligt stolte, når det lykkes. Det er god træning.
Lav også grøntsagssupper og lav grøntsagssovs. Dit barn bør ikke få komælk før det er 12 måneder gammelt, men har glæde af mad, som bindes sammen af sovs. Det kan gøre det lettere at spise maden, samtidig med at sovs også giver god smag. Grøntsagssovs er derfor en rigtig god idé.
Frugt til de mindste børn
Frugt og bær har en naturlig sødme, som de fleste børn elsker. Barnet er vant til at få sød modermælk og kender derfor den søde smag.
Frugt appellerer også i farverne. Og det kan være værd at udnytte. Brug frugt som topping på en grød. Medtænk at en havregrød både ser forskelllig ud og smager forskelligt alt efter, om der er en sveskemos, jordbærmos eller abrikosmos på som topping.
Frugtmos kan også bruges som mellemmåltid, og så er det ofte også godt til at holde maven lidt igang, hvis overgangskosten giver tendens til forstoppelse.
Dit barn må få alle slags frugt og bær. Du kan lave mos af æbler, papaja, mango, svesker, blommer, abrikoser og lignende. I begyndelsen er det godt at lave frugtmos af frugter, som kan koges. Du kan også give bananmos.
Du kan lave bærmos af f.eks. jordbær, kirsebær, hindbær, brombær, solbær. Du kan bruge friske eller frosne bær, som du koger. Da bær ofte har en syrlighed, kan det være nødvendigt at tilsætte sukker til bærmos, for at give den sødme. Du bestemmer nartuligvis selv hvor meget.
Frisk blød frugt i hånden, som dit barn kan sidde og ...