Julemad sætter de fleste af os stor pris på - og det er jo lækkert med både flæskesteg, and, stegt medister, brunede kartofler, rødkål, risengrød og ris ala mande... og børn nyder ofte også julemaden, men der er dog visse fødevarer, som du skal være særligt opmærksom på, at dit barn enten ikke får eller ikke får for meget af.
I forbindelse med Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens nye retninslinjer om ernæring til spæd- og småbørn, der kom i februar 2015 er der sket lidt ændringer, som du skal være opmærksom på.
Risengrød og Ris a la mande
Risengrød laves med grødris og mælk, masser af mælk. Børn under 12 måneder bør som udgangspunkt ikke tilbydes komælk og bør derfor ikke spise risengrød, med mindre du laver den på modermælkserstatning.
Børn kan dog i 9-12 måneders alderen tilbydes max 100 ml komælk i døgnet alt incl. Det betyder, at du i denne alder, godt kan tilbyde dit barn 1 dl. risengrød lavet med sødmælk.
Når risengrøden skal bruges til Ris a la mande, så tilsættes den fløde og hakkede mandler. Her skal du igen være opmærksom på, at de mindste børn ikke bør tilbydes fløde (komælk), og du skal også være opmærksom på, at mandlerne kan være svære for små børn at tygge. Der vil være en risiko for fejlsynkning.
Nødder
Alle typer nødder kan være farlige for børn - simpelthen fordi hele nødder kan sætte sig fast i halsen. Især peanuts kan, på grund af deres facon, sætte sig fast mellem luft- og spiserør hos små børn - hvilket er meget farligt!
Vær derfor særligt opmærksom, hvis du eller familien har små skåle med nødder og lignende snacks stående på bordet. Forsøg at holde det uden for barnets rækkevidde - hele nødder anbefales ikke før børn er op til 3 år gamle. Vær derfor også opmærksom på den hele mandel i ris a la mande.
Kanel
Det smager godt med kanel-sukker på risengrøden - og du bestemmer naturligvis selv, hvor stærk du laver blandingen. Kanel indeholder dog et aromastof, der hedder Kumarin. Kumarin kan skade leveren. Det tolerable daglige indtag (TDI) for kumarin er af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastsat til 0-0,1 mg/kg/legemsvægt.
Det betyder i praksis, at et etårigt barn, der får en kvart teskefuld kanel på sin grød 4 gange om ugen, vil få en lille overskridelse af det tolerable daglige indtag (TDI) for kumarin. Vær derfor meget opmærksom på mængden du bruger, hvis du giver dit barn kaneldrys på grød.
Jule-te fås i et utal af varianter og mange børn nyder at få ...