I morgen fredag den 20. januar er det årets fuldkornsdag. Dette markeres af skoler, institutioner, hospitaler, supermarkeder, bagere og mange flere, som gerne vil sætte fokus på vigtigheden i, at vi spiser fuldkorn i hverdagen.
Men hvorfor er fuldkorn godt? Hvor meget fuldkorn bør vi spise? Og hvordan er det egentlig med fuldkorn til de mindste børn? Det handler min artikel om i dag.
Hvad er fuldkorn
Fuldkorn er f.eks. havre, rug og hvede. Nogle af de ting, som vi normalt spiser en del af, når vi f.eks. spiser havregryn, rugbrød eller lysere brød. Det er dog vigtigt at alle dele af kernen indgår - også det der kaldes kimen og skalddelene - når man taler om fuldkorn.
Fuldkorn kan være både hele og forarbejdede kerner - det vil sige kerner der er knækkede, skårne eller det kan være fuldkornsmel. Det er hele kornet som er sundt, derfor er det vigtigt, at de produkter, som du spiser indeholder hele kornet - også selvom kornet er malet til mel.
Hvorfor skal vi spise fuldkorn
Fuldkorn mætter godt. Og hvis du f.eks. giver dit barn havregrød eller havregrynsboller om morgenen, så sikrer du dit barn mæthed fra morgenstunden. Det giver god energi til at møde dagen og alle dagens udfordringer.
Fuldkorn er også godt for fordøjelsen. Det er med til at holde maven igang på en naturlig måde. Samtidig viser undersøgelser også, at hvis man spiser meget fuldkorns, så spiser man ofte også lidt ekstra frugt og grønt - hvilket også er vigtigt for vores sundhed.
Fuldkorn indeholder en masse vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige for at forebygge f.eks. hjertekarsygdomme, sukkersyge og også visse former for kræft.
Hvor meget fuldkorn skal voksne spise
Det anbefales at voksne spiser mindst 75 gram fuldkorn dagligt. Denne mængde dækkes normalt, hvis du f.eks. spiser en portion havregryn og 2 skiver rugbrød dagligt.
Kun 27% af voksne danskere spiser de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen.
Hvor meget fuldkorn skal børn spise
Det anbefales at børn i alderen 4-10 år spiser 40-60 gram fuldkorn dagligt. Denne mængde dækkes normalt, hvis barnet spiser havregryn, rugbrød, fuldkornsknækbrød, fuldkornsboller eller lignende i løbet af dagen.
43% af danske børn får deres behov for fuldkorn dækket dagligt.
Fuldkorn til de mindste børn
Der findes ikke en specifik mængdeangivelse for fuldkorn til børn i alderen 0-3 år. Og små børn har brug for en meget energitæt kost. Det vil sige, at de har brug for mere fedt og et højere kalorieindhold, end man anbefaler til større børn og voksne. Derfor skal små børn ikke have nær så meget fuldkorn, som I voksne og de større børn spiser.
Undgå hele kerner
Børn under 3 år ...