Det er vigtigt, at vi lader vores børn være med i køkkenet. Jo mere barnet deltager i tilberedningen af maden, jo mere forebygger du kræsenhed. Desværre viser undersøgelser, at vi danskere ikke er ret gode til at få børnene med i køkkenet. Det går lidt hurtigere, når vi voksne lige klarer det selv, og tiden kan virke knap... samtidig er mange forældre i tvivl om, hvad barnet egentlig kan være med til, så det handler min artikel om i dag.
Det 0-1 årige barn
For det lille barn er det rigtig dejligt at sidde i den høje stol og følge med i, hvad du laver. Dit barn sidder mere sikkert i sin stol, og det er dig, der styrer, hvor stolen står placeret i forhold til f.eks. komfur og lignende.
Når barnet sidder i stolen kan alle sanser stimuleres. Dit barn kan se, hvad du laver. Dit barn kan dufte maden i takt med, at den tilberedes. Dit barn kan røre ved maden undervejs og også smage på maden. Du kan give dit barn lidt gnavemad i hånden, som barnet kan sidde og gumle på.
Det 1-2 årige barn
Når barnet bliver lidt større og begynder at kunne gå rundt, så vil dit barn elske at få en mere aktiv rolle. Dit barn kan være med til at komme udkåret frugt og grønt i skåle. Dit barn kan være med til at sætte skålene over på bordet.
Dit barn kan også stå på en skammel og være med til at skylle grøntsager og frugt i vand, ligesom du kan vise dit barn, hvordan du renser maden og gør den klar til at blive spist. Ligesom dit barn naturligt kan få lov til at smage undervejs.
Det 2-3 årige barn
Dit barn vil i denne alder deltage lidt mere aktivt. Barnet begynder så småt at kunne skylle grøntsager mere og mere på egen hånd. Genkendelighed er tryghed og hvis dit barn har været med i længere tid, så kender dit barn rutinen og ved hvordan.
Dit barn begynder også at kunne rive grøntsager - især hvis du har et børnevenligt rivejern - eller I river i en foodprocessor eller lignende, hvor barnet så drejer eller trygger på knappen.
Bager I boller, vil dit barn også kunne begynde at forme bollerne og lægge den på bagepladen.
Det 3-4 årige barn
Nu kan dit barn begynde at være mere aktiv i selve madlavningen. Dit barn vil måske gerne prøve at røre i gryden, ligesom dit barn kan være med til at bage boller og kager. Dit barn kan f.eks. være med til at smuldre gæren, når I bager brød. Det kan være dejligt at få lov til at komme de forskellige ingredienser i - men det er nok stadig dig, der skal veje og måle af, så mængderne bliver rigtige.
Dit barn kan også begynde at pensle brød og boller med lidt pisket æg, lidt mælk eller lignende. Dit barn kan måske selv begynde at piske det æg, som I skal bruge til at pensle med, det kan piskes med en gaffel, og du kan vise dit barn hvordan. Nogle børn er dog ældre, før de helt mestrer det at piske med en gaffel.
Kartofler, banan, avocado eller lignende, der skal moses med en gaffel, kan dit barn ofte mestre nu. Og at skære ting over med en ikke alt for skarp og farlig kniv er også en god opgave. At fjerne skallen fra et hårdkogt æg og dele ægget med en æggedeler er også god øvelse nu.
Det 4-5 årige barn
Nu kan det være lærerigt at forsøge med større piskeopgaver. At piske med et piskeris kan være rigtig sjovt, uanset om det er et manuelt eller en elektrisk pisker I bruger. Måske skal dit barn starte med at piske, og du pisker så færdig.
Og så begynder dit barn at kunne håndtere køkkenredskaber som knive lidt bedre, så nu begynder dit barn at kunne skære grøntsager ud i mindre stykker. Det kan være agurk, der skal skæres i skiver eller en tomat, der skal skæres over på midte. En kniv der er skarp nok til at skære, men ikke så skarp, at barnet risikere at skære sig i fingrene er godt. Det er vigtigt, at kniven ikke er for sløv, for så er det sværere at skære med - og så risikerer I, at dit barn netop skærer sig...
Det er rigtig godt, hvis dit barn kan være med til at smage maden til og I kan tale om de forskellige smage og indgå i dialog om, hvorvidt der måske skal lidt mere krydderi i maden, og hvad det i givet fald skal være.
Det 5-6 årige barn
I denne alder begynder dit barn - hvis det har været vant til at være med i køkkenet - at have mere idé om, hvordan man laver mad og hvordan rækkefølgen er. Hvis I f.eks. skal lave kødsovs, så ved dit barn, at I skal starte med fedtstof på panden, derefter skal de snittede løg på, så er det kødets tur, tomaterne og til sidst smager I til med krydderier osv.
Hvis I skal have panerede rødspætter, koteletter eller lignende, så kan dit barn i denne alder fint stå for at panere maden, før den skal steges.
Dit barn kan også begynde at være med, når der skal åbnes dåser med en dåseåbner. Måske skal du starte, og så lade ...