Gravide, der har et lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet, har 10 gange større risiko for at føde for tidligt, sammenlignet med gravide, der har et højt niveau af omega-3 fedtsyrer. Det viser et stort studie fra Statens Serum Institut lavet i samarbejde med Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Omega-3 får vi blandt andet, når vi spiser fisk. Resultaterne af undersøgelser tyder på, at man kan gøre risikoen for at føde for tidligt markant mindre ved at spise f.eks. laks - eller ved at tage et kosttilskud med omega-3. At føde for tidligt beskrives som at føde før 34. svangerskabsuge. Studiet tyder på, at en lav mængde af de lange fedtsyrer (EPA og DHA) er en vigtig faktor i forhold til for tidlig fødsel.
For tidlig fødsel er en af de vigtigste grund til, at nyfødte ikke overlever, og de børn, som overlever, har risiko for at få forskellige kognitive fungktionsnedsættelser f.eks. indlæringsvanskeligheder. Man har gennem mange år haft en teori om at et højt indtag af omega-3, som findes i koldvandsfisk, kan gøre risikoen for at føde for tidligt mindre. Koldvandsfisk er blandt andet fisk som atlantisk makrel, ansjoser, laks - og også arter med mindre fedt som f.eks. kuller og torsk.
Til undersøgelsen har forskerne brugt data fra "Bedre ...