Flere og flere familier spiser mindre kød, og i mange familier prioriterer man at have deciderede kødfri dage i løbet af ugen. Nogle går skridtet fuldt ud og vælger at leve vegetarisk. Især klimaet er glade for de kødfrie valg, men også kroppen er glad for den vegetariske kostform. Studier viser, at meget fuldkorn, mange grøntsager og frugter blandet andet er med til at nedsætte visse hjertekarsygdomme, type-2-diabtes og overvægt, samt visse typer kræft.
Hvis du vælger at spise vegetarisk uden kød og fisk, så har du behov for andre kilder til protein og øvrige næringstoffer. Og du skal være ekstra opmærksom på sammesætningen af din mad.
Fødevarestyrelsen har netop udsendt supplerende kostråd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter. Rådene gælder for børn fra 2 år og voksne.
RÅD TIL VEGETARER DER SPISER ÆG OG MEJERIPRODUKTER
Skru op for dit indtag af bælgfrugter, æg, frø, proteinrige mælkeprodukter og ost.
Når du ikke spiser fisk, skal du spise mere af de planteolier, nødder og frø, der indeholder alfa-linolensyre. Du kan f.eks. vælge rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø.
Hvis du spiser hørfrøolie, bør du kun spise små mængder.
Varier mellem forskellige planteolier. Lad dog halvdelen af den olie du bruger være rapsolie. Det er med til at sikre dit behov for omega-3 fedtsyrer.
Konkrete mængder til voksne i alderen 18-65 år
125 gram bælgfrugter om dagen
3 spsk. frø om dagen (incl. frø fra ...