"Helens bog om fingermad & bælgfrugter" - dette er titlen på min nye bog, der udkommer i dag. Bogen er en del af min bogserie, udgivet på Gads Forlag, og denne bog bliver nummer 10 i serien.
Bogen er indelt i to dele, hvor del 1 er en teoretisk del, og del 2 indeholder ca. 50 opskrifter.
Del 1: Hvorfor er fingermad vigtigt? Det er det blandt andet, fordi det at få lov til at spise selv spiller en afgørende rolle i det lille barns ernæringsmæssige udvikling. Fingermad giver for det første det lille barn masser af sensorisk stimuli, det styrker barnets finmotoriske udvikling, og så er det med til at fremme barnets følelse af selvstændighed og medbestemmelse.
Derudover så vil mad, der gradvist får mere og mere bid, træne barnet til at kunne spise mere og mere af familiens mad, hvilket er vigtigt, da måltiderne meget gerne må være en fælles oplevelse. Fingermad vil være med til at styrke barnets muskeludvikling og mundmotoriske kontrol - og dette er blandt andet forbundet med barnets sprogudvikling. Når det lille barn tygger maden, så bruger det de muskler, der blandt andet er afgørende for korrekt udtale.
Forskning viser, at jo flere gange vi tilbyder vores børn en bestemt smag eller fødevare, jo mere øger vi chancen for, at vores barn begynder at kunne lide det. Hvis vi introducerer f.eks. bælgfrugter til vores børn i en tidlig alder, så vil det være med til at udvikle det lille barns smagspræferencer for netop bælgfrugter, så de bliver en naturilg del af barnets mad også senere hen.
Hvorfor skal vi spise bælgfrugter? Det skal vi blandt andet, fordi de har en del sundhedsmæssige fordele, og så er det klimavenlig kost. I følge de nye kostanbefalinger, så skal vi "Spise mindre kød - og vælge bælgfrugter og fisk". Anbefalingen er, at vi voksne kommer op på at spise ca. 100 gram tilberedte bælgfrugter dagligt - gennemsnitligt spiser vi kun ca. 5 gram nu. Det er altså en stor ændring, som de fleste af os skal i gang med, og det kan virke svært og ...