5. juli 2024
Et nyt studie fra det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, viser, at især de 6årige børn ofte kan virke ekstra kræsne og afvise mad på grund af madens tekstur. De vil undgå knas i peanutbutter, bær i marmeladen og frugtstykker i yoghurten.
I studiet har forskerne bedt 485 børn i alderen 5-12 år om at vælge mellem seks forskellige fødevarer med og uden klumper, kerner og frugtstykker. Fødevarerne var brød, appelsinjuice, peanutbutter, jordbærmarmelade, yoghurt og tomatsuppe. Forskerne viste børnene tegninger af fødevarerne med- og uden klumper og bad dem vælge imellem dem.
Her valgte de 6årige børn i 76 procent af tilfældene fødevarerne uden klumper, hvilket var den højeste andel på tværs af aldersgrupperne. For at undersøge hvor ...
... præcise børnenes svar var, har forskerne også brugt ægte brød, appelsinjuice osv. i andre studier, som de kunne sammenligne og bekræfte undersøgelsens svar med.
At børn generelt ikke er glade for alt for mange klumper i maden, er der sikkert mange, der kan nikke genkendende til. Men det er første gang, at et videnskabeligt studie kobler denne madpræference til en specifik aldersgruppe, nemlig de 6årige.
Studiet viser også, at børns madpræferencer modnes med alderen, og at lysten til at spise med med klumper gradvist øges i 7-12 års alderen. At særligt de 6årige har en "anti-klump-fase" kan være frustrerende for forældre, men det ændrer sig ofte igen.
Studiet er udgivet her
Bedste hilsner
Helen
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læs mere her