Svar: Olie i grød og grøntsagsmos
Kære Rikke
Det anbefales at man tilsætter hjemmelavet grød og mos 1 tsk. fedtstof for at sikre en høj energitæthed. Fedtet bør fortrinsvis være vegetabilsk, da det øger mængden af umættet fedt. Laves grøden på udelukkende modermælk eller modermælkserstatning, skal der intet ekstra fedtstof i grøden.
Fedt får vi især fra de fedtstoffer, som vi smører på brødet eller bruger i madlavningen og det vil ofte være smør, margarine og olier, ligesom der også er fedt i mælk, surmælksprodukter, ost osv. ligesom der også er fedt i kød, fisk og forskelligt pålæg.
Det er vigtigt at man giver sit barn lidt af alle typer fedtstof og altså ikke kun giver sit barn olier. Selvom de vegetabilske produkter som planteolie og plantemargarine er gode og vigtige, så har barnet også brug for de animalske fedtprodukter og når din dreng bliver 6 måneder, vil det således være rigtig vigtigt at han får lidt kød og især fisk i sin grøntsagsmos. Netop fisk indeholder meget vigtige fedtstoffer, som man skal være opmærksom på at give sit barn :)
Personligt synes jeg at en grød smager bedst med en smørklat eller et blandingsprodukt, for mig er det ligesom en risengrød ville smage forkert, hvis der var noget olie i midten i stedet for en smørklat ... Men i grøntsagsmos kan det være en god idé at bruge olie, netop for at få forskellige typer fedtstof ind i kosten.
Jeg vil anbefale dig at læse TÆNK's test af helseolier, der netop er kommet i september udgaven 2009, hvor de ser på og vurderer en masse helseolier og får nogle anerkendte forskere til at gennemgå ...
... dokumentationen for helseoliernes reelle virkning.
Fedtstof er vigtigt til små børn, men TÆNK's test viser faktisk at nogle produkter, har en så høj anbefalet daglig dosis, at der er risiko for, at fedtindholdet i kosten stiger over de officielle anbefalinger og selvom børn skal have fedt, så skal de naturligvis ikke have for meget. Det kan ikke nytte noget at fedtmængden fylder så meget, at det tager pladsen op for de øvrige vigtige næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Børn har brug for en korrekt sammensat kost og en varieret kost.
Som udgangspunkt vil jeg anbefale dig at bruge de olier og fedtstoffer du normalt har i hjemmet og veksle mellem de forskellige. De kan være rapsolie, vindruekerneolie og olivenolie - ligesom det kan være smør, kærgården, bakkedal eller lignende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal du som sagt sikre din dreng de vigtige fiskeolier DHA og EPA ved at give ham fisk i grøntsagsmosen, når han bliver 6 måneder gammel - og på rugbrødshapserne, når I når dertil.
Med hensyn til frugtmos, så ville jeg se tiden lidt an. Fra 6 måneders alderen vil du kunne begynde at give ham lidt frisk frugt, det kan være f.eks. en appelsinbåd, som han kan sidde og sutte på og suge saften lidt ud af og stille og roligt vil han naturligt således ofte begynde at spise lidt frugt. Frugt skal og bør være en del af en varieret kost - det plejer dog ikke at være et problem at få børn til at spise frugt og bær - så se tiden lidt an og mon ikke interessen så kommer stille og roligt :)
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.