Svar: Videre fra mos
Kære Signe
Tak for dit brev og din fine betragtning over hvor forskellige børn / søskende er, selvom man føler man gør tingene ens og de har alle forudsætninger for at udvikle sig ens - ja så er de bare forskellige :)
Jeg synes det er super godt at I tager udgangspunkt i jeres mad og giver det til Hans. Det er ikke specielle retter I laver til ham, den mosede mad han får, er jeres mad. Det er godt, på den måde får han masser af variation og smag.
Mit forslag er derfor at I giver ham begge dele. Tag stadig udgangspunkt i jeres egen mad og mos kartoflerne med sovs, men giv ham stykker af frikadelle ved siden af. Giv ham stadig mosede grøntsager, men giv ham også kogte ærter, majs og gulerod ved siden af. Giv ham stadig pasta med kødsovs, men læg også et par kogte hele pastaskruer ved siden af osv. så han stille og roligt vendes til at spise maden mere og mere i stykker.
Min tanke er at I så hen af vejen kan lade maden i stykke fylde mere og mere og lade mosen fylde mindre og mindre. De fleste børn vil i 16 måneders alderen begynde at kunne spise med en ske, så det mestrer jeres dreng ikke endnu, men han kan sagtens spise med fingrene eller med en gaffel. Prøv derfor om ikke gaflen kan motivere ham ...
... lidt og prøv også om ikke netop lidt sovs eller dressing kan gøre maden mere interessant at spise selv.
Han kan f.eks. forsøge at sidde med en kartoffelbåd i hånden, dyppe den i lidt sovs og så ind i munden. Det skal være lidt sjovt at spise selv og det gør lige nu ikke så meget, hvordan han spiser, hvor smattet det bliver osv. men han skal opleve det sjovt og spændende, så han bliver motiveret til at prøve selv.
Giv ham mad på en ensfarvet tallerken, så tegningerne ikke fjerner fokus fra det der skal i munden. Giv ham maden adskilt og serveret i forskellige farver, så det også appellere til at spise - f.eks. servere pastaskruer, rød peberfrugt, ærter, gulerødder og majs sammen med rugbrød med leverpostej.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han kan jo godt spise selv - sin bolle om formiddagen og rugbrøddet til frokost går fint. Om aftenen, når han er træt efter en lang dag, så går det bedre og er lettere med skemaden og det er helt okay - men prøv at få ham til at spise begge dele - ikke kun enten eller men både og.
Prøv også at servere rester fra aftensmaden til frokost, netop fordi han der måske har mere overskud til at spise det i stykker end han har sidst på dagen :)
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse
Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.
Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...