Svar: Salmonella
Kære Bettina
Det er rigtig synd at jeres dreng igen har fået infektion med salmonella, det lyder også som om at han er påvirket af det, mister lysten til at spise osv og det er naturligvis vigtigt at få ham på højkant igen ...
Det vigtigste, hvis man vil undgå at blive syg med salmonella er stor opmærksomhed på køkkenhygiejne. Du bør følge disse retningslinjer:
- Hakket kød og fjerkræ skal gennemsteges
- Råt kød holdes adskilt fra spiseklar mad
- Der bruges forskellige redskaber til råt kød og andre råvarer, når du laver mad. Det vil sige en kniv bruges til kødet og en anden til grøntsagerne
- Der bruges forskellige skærebrætter alt efter om det er kød eller grøntsager du tilbereder
- Der skal bruges pasteuriserde æg til retter der ikke gennemvarmes
- Grøntsager skal gøres meget grundigt rene
Alt hvad du bruger i køkkenet - skærebrætter, knive, skåle, pander, gryder osv. skal gøres grundigt rent efter brug. Salmonella kan godt overleve i indtørrede madrester eller kødsaft som trænger ned i riller på skærebræt osv. hvis det ikke er gjort rigtig rent.
Det er også meget vigtigt at sørge for en god håndhygiejne. Det betyder at du altid skal vaske hænder med sæbe inden du begynder at lave mad og at de tørres i et rent håndklæde.
Hænder skal også vaskes grundigt på både dig og din dreng i forbindelse med toiletbesøg, bleskiftning, næsepudsning osv. Igen altid med vand, sæbe og tørring i et rent håndklæde. Evt. puslepude sprittes af.
Du skal også vaske hænder, når du skifter fra en madvare til en anden i madlavningen. ...
... Det vil sige vaske hænder imellem du ordner kødet og ordner grøntsager. Det er nødvendigt for at undgå krydsinfektion mellem de forskellige madvarer.
Symptomerne på at man er syg af salmonella er diarré, feber, mavesmerter, hovedpine og måske kvalme og opkastninger. Salmonella kan derudover give tarmbetændelse og endnu værre - hos ca 1 % giver salmonella blodforgiftning. Det er derfor rigtig godt at du har været opmærksom og insisteret på at lægen skulle tage afføringsprøver og hvis lægen anbefaler behandling, så skal du lytte det dette og lade din dreng behandle.
Man bliver som regel syg 1/2 - 2 døgn efter, at man har spist en fødevare med salmonella. Måske kan du tænke tilbage og finde ud af, hvad det er din dreng har spist, siden han har fået salmonella igen ...
Jeg tænker at du har fuldstændig ret i at hans immunforsvar fortsat er lidt svækket og at han derfor er blevet lettere ramt af salmonella igen. Fordi han have en salmonella infektion i sommer, så har der ikke skulle så mange bakterier til denne gang, før han blev syg igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du køber kylling osv. så vælg de pakker kød, hvor der står garanteret salmonellafri på :)
Det kan være en god idé at give ham mælkesyrebakterier som kan stabilisere hans mave lidt. Det kan være tykmælk eller A38 som har et højt indholde af acidophilus.
Du kan også give ham Bifiform minidråber, for at se om de kan give lidt balance til maven, tal også med lægen om hvad hun vil foreslå.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat rigtig god bedring med ham!
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.