Svar: Vitamin E
Kære mor
Vitaminer og mineraler får vi normalt fra den mad, vi spiser. Og det anbefales at man tilbyder sit barn en varieret kost, da barnet derved også får sit behov for forskellige vitaminer dækket. Samtidig undgås for høje indtag og det anbefales at man dækker barnet behov for vitaminer, mineraler osv. gennem almindelige fødevarer og ikke ved at sammensætte en kost med berigede produkter, ligesom det anbefales at næringsstofbehovet dækkes gennem maden og at der ikke gives andre tilskud end de officielt anbefalede.
Man kan godt tale om et 'øvre indtag af vitaminer' når man taler om voksne. Et øvre indtag er maximum-niveauer for et dagligt indtag. Det betyder, at hvis man gennem et stykke tid får mere end den øvre grænse, er der risiko for en toksisk effekt (forgiftning).
Men i forhold til børn kan man ikke fastsætte et øvre indtag, fordi der ikke findes anvendelige data. Man har således ikke et øvre indtag for spæd- og småbørn. Og man kan ikke lave forsøg, der kunne belyse et øvre indtag af etiske grunde - man kan simpelthen ikke prøve sig frem og se hvad der sker fordi det ville indebære en sundhedsmæssig risiko for de deltagende ...
... børn.
Lige præcis Vitamin E får vi normalt i de levnedsmidler, hvor der findes flerumættede fedtsyrer. Det er forskellige vegetabilske olier og også produkter som margarine og minarine, ligesom de findes i fisk som f.eks. makrel og
sild, det findes i havregryn og andre fuldkornsprodukter.
Vitamin-E virker som en effektiv antioxidant i vores mad og man ved at behovet for vitamin E stiger med indholdet af polyumættede fedtsyrer i kosten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er sjældent at man ser mangel på E-vitamin og det vurderes også at vitamin E har en lav grad af toksicitet (forgiftning). Men der mangler dokumentation for en positiv sundhedsmæssig
effekt af store doser vitamin E som tilskud og om man ved faktisk ikke om det kan have bivirkninger...
Så når du spørger "Kan et barn få for meget E-vitamin?" så tænker jeg, at det kan barnet sandsynligvis godt, men der er ikke fastsat nogen grænse, der er ikke noget 'øvre indtag' og man ved ikke nok om evt. bivirkninger. Samtidig er E-vitamin ikke specielt 'farligt' men vil normalt blive dækket, hvis man spiser en varieret og sund kost ...
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse
Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.
Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.