Svar: Fra pureret til grovere mad
Hej igen
De fleste børn er 7-8 måneder før de er parate til gaffelmost mad og faktisk vil mange børn have rigtig svært ved dette ...
Udviklingen sker gradvist, først får barnet helt lind pureret grød, så bliver grøden lavet af flager, som gør den mere fnugget i konsistensen, derefter grovere grødtyper som f.eks. havregrød.
I grøntsagsmosen skabes den lidt grovere konsistens og mere struktur i maden først ved at der tilsættes f.eks. lidt kogt kød eller kogt fisk. Stille og roligt tilsættes f.eks. lidt ris og i takt med at barnet bliver bedre til at tygge, moses grøntsagerne så med en gaffel. Lige nu tænker jeg altså at I skal forsøge at give jeres dreng lidt struktur og bid i maden ved at tilsætte lidt kød eller fisk, i 7 måneders alderen give mere bid ved at tilsætte lidt ris og så ...
... stille og roligt mose med en gaffel :)
For nogle børn fungerer det med gaffelmos mad ikke. Her er man nødt til at bibeholde mere eller mindre pureret mad, som gives med ske og så i stedet give rigtig mad i stykker ved siden af. Ved at adskille tingene får barnet en fornemmelse af at den mad der kommer med ske skal bare synkes, men den mad der gives med fingrene eller med en gaffel skal tygges. Derfor kan man fint gøre det sådan, at barnet får f.eks. rugbrødshapsere med forskelligt pålæg i 8 månedersalderen som skal tygges suppleret med findelt grøntsagsmos med kød eller fisk, som barnet får med en ske og som mere eller mindre skal synkes. Mosen behøver altså ikke være groft moset for at barnet kan lære at tygge :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.