Svar: Små børn og æg
Kære Sophie
Som udgangspunkt må din datter gerne få æg. Men det anbefales at hun får hårdkogt æg til rugbrødsmåltidet eller får æg der bruges i farsretter, postejer og kager. Så længe hun er under 1 år, anbefales det at hun ikke får blødkogt æg eller omelet, da temperaturen ved tillavning ikke med sikkerhed kommer over 70 grader, som er nødvendigt for at dræbe Salmonella bakterier. Bruger man pasteuriserede kan man bruge lavere madlavningstemperaturer. Retter med ikkepasteuriserede
rå æg frarådes.
Der er normalt ikke sat et maximum indtag af æg på listen med anbefalinger til børn, men da voksne normalt anbefales kun at spise 3-4 æg om ugen, så lyder anbefalingen normalt på 1 æg om ugen til børn. I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol og man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og andre næsten ingen ting og det vil kunne ses i blodets kolesterolindhold. Derfor er det fornuftigt i forhold til børn at være lidt forsigtig her.
Æg hører sammen med fisk, ...
... skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, jordbær og nødder til det man kalder for højallergene fødeemner. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse og sundhedsstyrelsen foreslår at man introducerer disse fødeemner et af gangen i takt med at barnet får mere og mere familiemad. Man skal dog være opmærksom på at disse fødeemner på grund af saftens syre, kan virke lokalirriterende.
Hvis jeres datter kun har reageret med rødme og irritation omkring munden, så kan det godt være en lokalirritation I har oplevet. Men hvis hun har reageret med udslæt på hele kroppen, da I gav hende æg, så kan det ikke udelukkes at hun har fået en allergisk reaktion, fordi hun ikke tåler æg ... Prøv at medtænke om hun har fået æg før - det kan være boller penslet med æg eller æg i en fars til frikadeller osv. Hvis hun har tålt dette uden problemer, så tåler hun sandsynligvis æg.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes under alle omstændigheder det er fornuftigt lige at tale med lægen om, hvordan I skal forholde jer :)
Håber du er blevet lidt klogere af ovenstående. Rigtig meget held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.