Svar: Maltodextrin
Kære Nikolajs mor
Børnemadsproducenterne i DK er underlagt meget strenge krav, netop når det drejer sig om børnemad og det er bestemt ikke tilfældigt at maden er sammensat som den er.
Babymad bliver løbende testet - f.eks. af TÆNK i 2006 og af Praksis på TV 2 i 2009. Disse test har vist at der umiddelbart er for lidt fedt og for meget sukker i færdiglavet babymad og når man taler om sukker, så er det ofte også fordi der er Maltodextrin i produkterne. Maltodextrin er en stivelse, der ikke lovgivningsmæssigt tæller som sukker, men som bliver spaltet til sukker, når det kommer ned i barnets mave-/tarmsystem.
Producenterne af babymad forsøger hele tiden at have gode og sunde produkter til børn på markedet og sammensætter deres produkter, så små børn kan få så varieret en kost som muligt. Generelt gælder at næringsindholdet lever op til lovgivningen og at det må anbefales at børn ikke kun får færdiglavet babymad, men får det som en del af en varieret kost. For mig er det ikke et spørgsmål om enten hjemmelavet eller færdiglavet mad, men om at kunne give barnet både og - som det nu passer i en travl hverdag.
Producenterne lytter også meget til familierne og de undersøgelser der bliver lavet. Derfor kan man nu få produkter på markedet som ikke indeholder sukker, maltodextrin og som også er øget i fedtindhold. Og det er ...
... naturligvis rigtig dejligt, når kritikken falder på netop disse ting. Det er altid positivt at der lyttes og rettes ind, når sådanne undersøgelser og forespørgsler dukker op :)
Generelt synes jeg dog ikke man kun skal fokusere på sukkerindhold og fedtsammensætning - det er vigtigt, men kan ikke stå alene. Færdiglavet babymad må heller ikke indeholde farvestoffer og konserveringsmidler. Flere og flere produkter er nu økologiske og f.eks. undersøger man produkterne for indhold af pesticider, så de produkter der sendes på markedet, så vidt muligt ikke indeholder dette eller kun indeholder meget meget lidt. Man er også begyndt at tilsætte Omega 3 og 6 i f.eks. modermælkserstatninger, ligesom man også kan få grødprodukter med probiotica (mælkesyrebakterier).
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er som sagt super dejligt, at man nu kan få produkter som ikke indeholder sukker, maltodextrin og hvor fedtindholdet er øget. Det er et meget stort plus. Generelt bør vi huske også at have fokus på nogle af de andre gode ting der er i færdiglavet børnemad og ikke kun se på sukker og fedt ... Faktisk påstår producenterne af babymad i Danmark/Norden at kravene til babymad er så store, at det kan være svært at lave ligeså sund mad selv
Når alt kommer til alt, er det vigtigste vel at barnet vil spise, vokser og trives ... :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat god appetit.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.