Annonce

Annonce

Svar: Surdej og gærdej


15. november 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nadja

Tak for dit spørgsmål. Nu er jeg jo ikke ekspert i fødevarer og ikke fødevareuddannet, men jeg vil gerne forsøge at give dig et svar ...

Gærdej indeholder én form for svamp, den er rendyrket og består af en slags mikroorganisme. Gær omdanner
dejens sukkerstoffer til alkohol og kuldioxid, som får dejen til at hæve. Når man bager brød med gær, er det vigtigt at brøddet, får lov til at hæve længe nok. Jo mindre gær man bruger og jo længere tid det hæver, jo bedre vil brøddet smage. Et brød der har hævet længe vil også kunne holde sig længere.

En surdej indeholder flere typer gærsvampe og altså flere mikroorganismer. En surdej indeholder også mælkesyrebakterier, som kan påvirke brøddets smag positivt. Man kan selv skabe lidt denne effekt og smag ved at tilsætte surmælksprodukt for at syrne dejen.

Surdej skulle give brøddet bedre smag og aroma. Det skulle hæmme dannelsen af mugsvampe og dermed betyde at brød lavet med surdej, har ...


Annonce

... længere holdbarhed og derudover skulle det fremme fordøjelsen at spise brød lavet med surdej fremfor gærdejs-brød, fordi bakterierne i surdejen bearbejder gryn, mel, korn, frø osv. som man bruger i dejen. Man skulle derfor også blive mindre oppustet af at spise surdejsbrød fremfor gærbrød.

Gærdej er hurtigt at lave, det kræver ikke særlig meget at lave et godt gærbrød, hvor en surdej kræver lidt mere planlægning og tid. I de travle børnefamilier hvor tingene nogle gange skal gå hurtigt, synes jeg ikke man bør gå så meget op i hvorvidt det er det ene eller det andet. Hvis barnet får hjemmebagt brød en gang imellem, så må det være prioriteten - og ja havregrynsbollerne er rigtig gode, også selvom de er en gærdej - lidt sure er de dog netop fordi der er tilsat A38 ... :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Opskrifter på rugbrød må du prøve at finde på nettet :)

Rigtig god appetit og håber du kan bruge dette videre,- ellers må du spørge fødevarestyrelsen om surdej, gærdej og børn :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. december 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Spiser ikke fast føde

Kære Helen, Vores barn på 7 måneder spiser ikke skemad trods alle vores...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce