Svar: Fedtstof og salt i maden
Kære Mor
Der skal tilsættes ekstra fedtstof til den hjemmelavede mad, du giver din datter. Det vil være rigtig godt at varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, som du også selv er inde på. Du kan variere mellem brugen af smør og smørlignende produkter samt plantemargarine og planteolier som f.eks. majsolie, olivenolie, rapsolie eller vindruekerneolie.
Derudover bør grød og mos energiberiges med mælk og du bør her bruge modermælk, modermælkserstatning eller en lille smule sødmælk (max ½ dl, når der er tale om sødmælk).
Det første år vokser børn meget hurtigt, - barnet vil i gennemsnit tredoble sin vægt og vokse ca 25 cm i længden og den store vækst medfører behov for ekstra energiberiget mad. Børn kan simpelthen ikke spise portioner der er store nok til at dække deres behov og derfor skal maden indeholde meget energi. Fedt er det næringsstof, der indeholder mest energi pr. gram.
Med hensyn til salt, så er det rigtigt at børn under 1 år så vidt muligt ikke tilbydes for meget salt. Du skal derfor ikke bruge salt i den mad, du laver til dit barn. Du skal altså ikke komme salt i havregrød eller grøntsagsmos.
Hvis I ...
... salter maden meget, så bør I bruge bordsalt, så barnet på den måde naturligt kan få jeres mad uden salt og I voksne kan så salte maden ved bordet, som I føler behov for.
Men det er ikke sådan, at barnet slet ikke må få salt og børn kan ofte godt lide smagen af salt. Hvis du laver kødboller kun til din datter, så ville jeg ikke tilsætte salt til farsen, men bruger du en gang imellem indmaden af en frikadelle, så vil den naturligt indeholde lidt salt og det er okay. Det samme gælder, hvis du koger lidt grøntsager og tilsætter lidt salt i kogevandet, det sker der heller ikke noget ved.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der vil naturligt, som du også er inde på, være tilsat salt i visse former for pålæg, fiskefars, brød osv. som man køber og en lille smule salt kan derfor ikke undgås, hvis hverdagen også skal fungerer rent praktisk og barnet naturligt skal have mad som tager udgangspunkt i den mad vi andre også spiser - men det er det ekstra tilsatte salt, du skal være særligt opmærksom på og medtænke netop at bruge bordsalt, så I voksne kan salte ekstra og stadig spise samme mad som jeres datter.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Og god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svangerskab
Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.
Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.