Svar: Mos...
Hej med dig
Det er kun dejligt, at du skriver! :)
Det er en rigtig god idé at bruge kartoffelmos som en basis og så tilsætte andre typer grøntsager - MEN, dermed ikke sagt at det er noget, du skal gøre altid. Du må gerne lave mos af andre grøntsager og også uden at bruge kartoffel.
I takt med at din datter bliver ældre og hun begynder at spise mere og mere familiemad, så vil det være naturligt, at hun også begynder at spise f.eks. ris, pasta, bulgur og lignende som alternativ til kartoffel. Så selvom kartofler er gode og sunde og gerne må spises flere gange om ugen, så behøver du ikke give din datter kartoffel dagligt.
Fra 6 måneders alderen kan du lave mos af alle grøntsager og tage udgangspunkt i f.eks. gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, ...
... jordskokker, forskellige former for kål - hvidkål, spidskål, savoykål mv. Du kan bruge løg, peberfrugt, porrer, ærter, majs, grønne bønner, agurk, avokado. Du må her også gerne variere mellem bælgfrugter, som brune og hvide bønner, linser og kikærter…
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så kartofler er godt som basis, når I lige går igang, og kartofler må gerne indgå i jeres mad generelt. Kartofler giver en god mæthed og derfor er kartofler en god bestanddel i grøntsagsmos - en ren gulerodsmos mætter ikke så meget. Hun behøver dog ikke få kartoffelmos hver dag. Og faktisk vil nogle børn få kvalme af kartoffelmos, og så kan det være en rigtig god idé at forsøge med f.eks. en ren gulerodsmos i starten. Heldigvis er din datter jo rigtig glad for den skemad du laver, så du fortsætter bare i samme gode retning :)
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.