Svar: Rå gulerødder og nødder
Kære Helle
Tak for et kort og meget præcist spørgsmål :)
De fleste børn vil være omkring 3 år, før de har så sikker en tyggeevne, at de ikke risikerer at fejlsynke. Der er dog store individuelle forskelle og derfor må man se på det enkelte barns udviklingstrin.
Hele nødder som f.eks. peanuts udgør en stor risiko for kvælning og fejlsynkning, og derfor bør små børn ikke tilbydes hele nødder, men må gerne få f.eks. hakkede nødder, der indgår i bagværk eller lignende.
Gulerødder og andre lignende hårde fødevarer gives kogte, blendede, revet fint på råkostjernet eller meget fint hakket til små børn og senere i mundrette passende stykker, som barnet ikke kan fejlsynke. I takt med at barnet bliver bedre og bedre til at tygge, kan barnet ...
... f.eks. få kogte eller let dampede gulerødder, som det selv kan sidde med og gnave af, indtil det bliver så gammelt, at det kan tage større bider af et stykke råt gulerod.
Det er vigtigt, at man ikke udelader forskellige typer af frugt og grønt, fordi man er bange for at barnet skal få det galt i halsen. Børn skal spise så varieret en kost som muligt, og man skal sikre sig, at barnet også får mad med bid. At barnet får mad med lidt tyggemodstand er med til at udvikle barnets tyggemuskler og mundmotorisk og har derfor også betydning for barnets sprog. Samtidig skal barnets mad hele tiden serveres i en konsistens, som passer til barnets tyggemodenhed.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre :)
Fortsat god appetit, og fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
Viden om børn:
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.