Svar: Salt i mad til børn
Kære Mor
Tak for dit brev og velkommen til :) Og tak for dit spørgsmål omkring salt til børn, som jeg naturligvis gerne vil svare på.
Små børn skal som udgangspunkt ikke have for meget salt, fordi deres nyrer ikke kan udskille salten, og fordi de ikke skal vænnes til den salte smag. Derfor anbefales det, at vi ikke tilsætter salt til barnets mad.
Når barnet omkring 8-9 måneders alderen ofte begynder at spise mere og mere af familiens mad, så er det vigtigt, at vi generelt sparer på saltet, netop for at holde saltindtaget nede - det er vigtigt både for barnet og os voksne. Det betyder dog ikke, at man ikke kan bruge salt i madlavningen - hvis du koger grøntsager og kartofler, så kan du koge dem i letsaltet vand, og du kan også godt bruge saltet smør i grød og mos. Men, hvis I salter meget, så vil det være en god idé at bruge bordsalt, så der ikke kommer ekstra salt i barnets portion.
Fødevarestyrelsen anbefaling lyder:
- For børn under 2 år bør indtagelsen af salt ikke overstige 0,5 gram pr MJ (megajoule).
- Børn mellem 12-23 måneder bør ikke få mere end 2,1 gram salt pr dag (0,8 g natrium). Det svarer til ca. ½ teskefuld groft salt og 1/3 teskefuld fint salt.
- Børn mellem 2-10 år bør ikke få mere end 3-4 gram salt pr. dag.
Du skriver, at en af familierne bager selv, for at undgå salt i bagværk - jeg vil lige nævne, at hvis de i stedet bruger bagepulver eller natron, så kan dette ikke anbefales. Mange børnefamilier laver grøntsagsmuffins, sunde vafler, grødkugler, pandekager og lignende til deres børn - som ofte indeholder bagepulver. Det bør dog laves uden bagepulver, og Fødevarestyrelsens anbefaling er, at man ikke giver mere end et måltid dagligt, som indeholder bagepulver, da det indeholder en stor koncentration af natrium (salt).
Vores saltindtag kommer ofte via brød, kød og ...
... kødprodukter, herunder kødpålæg, men også f.eks. fra ost og forskellige færdigretter. Derfor kan det være en god idé f.eks. at lave pålæg selv, eller f.eks. bruge rester fra aftensmaden som pålæg. Man kan også bage selv, men lidt salt i brød vil ofte være nødvendigt, for at det kan hæve og bliver luftigt - også selvom man bager med f.eks. surdej, vil lidt salt ofte være nødvendigt.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi ser efter Nøglehullet, når vi handler. Nøglehulsmærket sikrer, at den pågældende fødevare indeholder en mindre mængde salt.
Så - hvad er balancen.. Jeg tænker, at det er super godt, at du lader din datter smage af din mad, og den mad som jeres familie spiser. Det er vigtigt for hendes spiseoplevelse og glæde ved mad, at hun oplever at spise det samme, som I andre.
I grød og mos kan du bruge både saltet og usaltet smør - og generelt er det en god idé også at variere med f.eks. olie af forskellige slags. Vegetabilsk fedt er at foretrække, og olie er normalt rene fedtstoffer, hvor mængden af salt er ubetydelig.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Lidt salt i bagværk kan være nødvendigt og er at foretrække fremfor f.eks. bagepulver. Til børn kan salt/bagepulver i f.eks. pandekager, vafler, grøntsagsmuffins og lignende helt undværes.
Hvis I f.eks. skal have kartoffelmos, så kan du med fordel tage kartofler fra til din drengs mos, før du evt. tilsætter ekstra salt. Lidt salt i kogevandet er dog okay. Laver du en pasta med kødsovs, frikadeller eller lignende til hele familien - så vil der naturligt kunne være salt og andre krydderier i kødsovsen og farsen, og det må han gerne få. Laver du derimod nogle kødboller kun til din dreng, som du har liggende i fryseren, så ville jeg lave dem uden salt.
Jeg håber, at dette giver lidt mere klarhed over salt til børn og anbefalinger :)
Fortsat god appetit! Og hilsen til alle i forældregruppen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. december 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Vores barn på 7 måneder spiser ikke skemad trods alle vores...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.